Späť na články

Do bazéna s citlivou pleťou

Niekoľko tipov pre plávanie s citlivou pokožkou

Letné počasie (najmä horúce tropické dni) priamo zvádzajú k tomu stráviť čo najviac času pri bazéne. Určite ste si všimli, že po plávaní v bazéne je naša pokožka vysušená a chlór je z nej cítiť ešte dlho potom, čo sme bazén navštívili. Okrem chlóru sa v bazénoch vyskytuje aj bróm, ktorý má na pokožku dráždivé účinky. Pre citlivú pokožku môžu byť tieto chemikálie dosť zaťažujúce a môžu vyvolať rôzne alergické reakcie, alebo zhoršiť stav vyrážok a ekzémových ochorení. Prejavy sú o to silnejšie, ak chodíte plávať často.

Ak radi plávate v bazéne a nechcete si túto aktivitu kvôli negatívnemu vplyvu na pokožku odoprieť, inšpirujte sa našimi tipmi pre zdravé plávanie v chlórovanom bazéne. Zmenu pocítite ihneď a vaša pokožka to iste ocení.

Pred plávaním:

  • Osprchujte sa. Pri plávaní koža absorbuje chlór podobným spôsobom ako huba. Keď sa pred vstupom do bazéna osprchujete, zníži sa tým absorpcia chlóru do kože.
  • Pokiaľ máte veľmi citlivú kožu, pred plávaním a sprchovaním najprv pokožku hydratujte krémom. Chvíľu počkajte, kým sa hydratačné látky vstrebú, a potom si dajte rýchlu sprchu. Tip: Veľmi vhodný je kokosový olej.

Po plávaní:

  • Dôkladne sa osprchujte. Chlór sa na kožu aj vlasy „prisaje” a nedá sa tak ľahko odstrániť samotnou čistou vodou. To je dôvod, prečo cítime chlór z pokožky aj deň až dva po plávaní. Aby chlór vašu kožu ďalej nevysušoval, použite na jeho dôkladné odstránenie napríklad sprchový gél alebo mlieko.
  • Po osprchovaní použite hydratačné mlieko s antioxidantmi, aby nebola pokožka vysušená. Vhodné sú produkty s obsahom vitamínu C, ktorý má schopnosť chlór účinne neutralizovať.
  • Pite dostatok tekutín, aby ste podporili hydratáciu aj zvnútra.

3 tipy na záver:

  • Vonkajší bazén: Ak máte možnosť vybrať si medzi vnútorným a vonkajším bazénom, bežte do vonkajšieho. Priestor vnútorného bazénu je plný chlóru, ktorý nemá kam odchádzať a drží sa nad vodou. Možno ste si tiež všimli, že v otvorenom priestore sa vám lepšie dýcha.
  • Soľ: Choďte do bazénu, kde sa pridáva do vody soľ. Také bazény obsahujú spravidla menej chlóru.
  • Opaľovacia starostlivosť: Pri vonkajšom bazéne nezabudnite na opaľovacie prostriedky, najmä u detí. Pre ochranu citlivej pokožky používajte vždy prípravky s nedráždivým zložením.

 

Komentáře

Mohlo by vás zaujímať

8 odporúčaní pre lepší život s citlivou pleťou
Suchá a citlivá pleť

8 odporúčaní pre lepší život s citlivou pleťou

Citlivá pleť novorodencov
Suchá a citlivá pleť

Citlivá pleť novorodencov

Ako správne hydratovať a vyživovať pleť
Hydratácia a výživa

Ako správne hydratovať a vyživovať pleť

Test na Vašej pleť

Urobte si krátky test a zistíte, ktoré
produkty sú pre Vás najvhodnejšie

spustiť test

Mixa radia

Pozrite sa na našu on-line poradňu a nájdite odpoveď na váš problém.
nechať si poradiť
Pozrite sa na náš Instagram
zobraziť Instagram
Kozmetiku značky Mixa kúpite vo vybraných predajniach