Späť na články

6 tipov pre správnu starostlivosť po opaľovaní

Ako sa najlepšie postarať o pokožku po slnení?

Patríte medzi priaznivcov slnkom pobozkanej pokožky alebo sa slnečným lúčom vyhýbate, a tak je vaše opálenie skôr dielom náhody? Tak či tak, je užitočné vedieť, ako sa o pleť po slnení najlepšie postarať. Nasledujúce tipy vám pomôžu minimalizovať škody, ktoré môže slnko na vašej pokožke napáchať, a ako bonus si zlatistý tón udržíte dlhšie.

Slnko praje pripraveným

Pozor na lieky! Užívate pravidelne lieky? Niektoré typy liekov môžu v kombinácii so slnečným žiarením spôsobovať problémy. Pre istotu si prečítajte príbalové letáky.

Nasaďte doplnky! Tešíte sa už teraz, ako sa budete v lete v plavkách na deke vystavovať slniečku? Zhruba mesiac vopred môžete začať užívať betakarotén. Ten urýchli zhnednutie kože a zníži riziko spálenia.

Radšej sa nevoňať! Tesne pred opaľovaním vynechajte parfum aj dezodorant. Alkohol a citrusové silice, ktoré sa nachádzajú v množstve parfumov, by na citlivej pokožke mohli vytvoriť škvrny.

Pite veľa vody

Ak sa chystáte cielene „chytať bronz“, vezmite si so sebou fľašu s vodou a pravidelne doplňujte tekutiny. Horúčava môže pokožku vysušiť, hydratácia je preto naozaj dôležitá. Zamedzíte tým aj možnej malátnosti a bolestiam hlavy z dlhého pobytu na slniečku. Na pitný režim si ale dajte pozor aj po opaľovaní.

Nemydliť, nekúpať, nešúchať

Po opaľovaní odporúčame vynechať dlhé kúpele aj dôkladné mydlenie. Namiesto toho zvoľte rýchlu vlažnú sprchu. Aj osušiť sa je lepšie iba ľahkým poklepávaním mäkkým ručníkom a intenzívne šúchanie nechať na inokedy. Takisto odložte aj použitie peelingu. Vaša pokožka je po slnení citlivejšia než obvykle, preto je potrebný obzvlášť jemný prístup.

Hneď po sprche krémujte

Hneď po sprche sa natrite hydratačným krémom. Ten pleti navráti potrebnú vlhkosť. A navyše má aj vizuálny efekt – vaša pokožka a s ňou aj vaše nové opálenie bude vyzerať zdravšie. Namiesto krému môžete použiť aj telové mlieko, ktoré sa dobre rozotiera a ľahko vstrebáva.

Na spálené miesta jogurt

Neustrážili ste niektoré telesné partie a spálili ste sa? Naneste na postihnuté miesta vychladený biely jogurt, nechajte pôsobiť 5 minút a opláchnite chladnou vodou. Aká úľava! Použite jogurt s probiotickými kultúrami, pomôžu vašej pokožke rýchlejšie sa zotaviť.

Zelení pomocníci

Na podráždenú alebo spálenú kožu pomáha tiež uhorka, gél z aloe vera alebo odvar zo zeleného čaju a mäty. Uhorku môžete nakrájať alebo rozmixovať a priložiť na spáleninu. Aloe môžete ľahko pestovať doma v kvetináči, ale gél sa dá bežne kúpiť aj v lekárni. Pridajte ho do svojej letnej výbavy. Odvarom z čaju alebo mäty sa môžete oplachovať alebo ho naniesť vatovými tampónikmi priamo na postihnuté miesto.

Slnko je podobne ako oheň dobrý sluha, ale zlý pán. Vystavujte sa mu uvážlivo, ale nevyhýbajte sa mu úplne. Slnečné lúče a vitamín D, ktorý z nich získavame, sú dôležité pre zdravie a dobrú náladu. Užite si leto bez nehôd!

Komentáře

Mohlo by vás zaujímať

Do bazéna s citlivou pleťou

Do bazéna s citlivou pleťou

Ako sa starať o citlivú a suchú pleť?
Suchá a citlivá pleť

Ako sa starať o citlivú a suchú pleť?

Ako správne čistiť pleť
Odlíčenie pleti

Ako správne čistiť pleť

Test na Vašej pleť

Urobte si krátky test a zistíte, ktoré
produkty sú pre Vás najvhodnejšie

spustiť test

Mixa radia

Pozrite sa na našu on-line poradňu a nájdite odpoveď na váš problém.
nechať si poradiť
Pozrite sa na náš Instagram
zobraziť Instagram
Kozmetiku značky Mixa kúpite vo vybraných predajniach